Kadınlarda Cinsel İsteksizlik – Cinsel Soğukluk
Cinsel istek nedir?
Kişinin karşı cinsle ilişkiye girme arzusuna cinsel istek denir. Olası çekici cinsel partnere yönelik dikkatin olması, yazılı veya görsel erotik materyallere karşı ilgi, cinsel içerikli rüyalar veya fanteziler kurma, cinsel etkinlikle ilgili arzuların farkında olunması da cinsel istek olarak adlandırılır. Görme, koklama, işitme, dokunma, tatma, düşünce ve duygular cinsel isteği meydana getirir.
Cinsel isteksizlik nedir?
Yeterli cinsel uyaran olmasına rağmen cinsel fantezilerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması veya hiç olmaması, durumudur. Halk arasında “frijidite” ya da “cinsel soğukluk” olarak da bilinmektedir.
Cinsel İsteksizliğin Tipleri
1-Primer Cinsel İsteksizlik
Ergenlik döneminde başlar. Kişi hayatı boyunca hiç cinsel istek duymamıştır.
2-Sekonder Cinsel İsteksizlik
Cinsel sorunu olmayan bir kadının sonradan cinsel açıdan isteksizleşmesidir.
Cinsel isteksizlik ne sıklıkla görülür?
Cinsel isteksizlik kadınların ortalama %33’ünde görülür. Oranlar yaşa bağlı olarak artmaktadır. Kadınlarda daha fazla görülmektedir.
Cinsel Soğukluğun Nedenleri Nelerdir?
1- Fiziksel Faktörler: Cinsellikten uzun süre uzak kalmak, kullanılan bazı ilaçlar, yaşlanma, menopoz, yüksek alkol tüketimi, böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklar, multipl skleroz, Parkinson gibi nörolojik problemler, hormonal dengesizlikler, doğumdan sonraki lohusalık ve emzirme dönemleri, cinsel organlarının yapı ve fonksiyonlarının bilinmemesi, vajina ve rahim ağzı enfeksiyonları, yaşa veya hormonal yetersizlikten kaynaklanan vajinal kuruluk, ameliyat sonrası meydana gelmiş yapışıklıklar gibi cinsel hayatı etkileyecek jinekolojik rahatsızlıklar, ilişkide ağrı hissetmedir.
2- Psikolojik Faktörler: Vajinismus, evlilikle ilgili problemler, aşırı stres, eşler arasındaki geçimsizlikler ve çatışmalar, çocuk doğumu, taşınma gibi önemli yaşam olayları, ilişkiye gerekli özenin gösterilmemesi, cinsel ilişki ile bazı olumsuz anıların yerleşmesi, cinsel ilişkide bulunmanın bir suç veya günah olarak algılanması, homoseksüellik, , beden şekli ile ilgili kaygılar, bıkkınlık, cinsel travmalar, tecavüz, ailede birinin ölümü, anksiyete ve depresyondur.
Kadınların cinsel isteksizliği %99 psikolojik faktörlere bağlıdır.
Tedavi
Tedavi, neden olan faktörün ortaya konmasından sonra mümkündür. Tedavinin amacı eşler arasında bir uyum oluşturulması ve aralarındaki bozulan iletişimin yeniden düzenlenmesidir. Eğer eşlerden birinde belirgin düzeyde cinsel istek azlığı varsa istek düzeyini arttırmaya çalışmak gerekir. Bazen de eşlerden birinde aşırı isteklilik ve talepler varsa dengeyi sağlamak açısından bu istek ve talepleri azaltmak gerekebilir. Bu nedenle hastalar “çift” olarak tedaviye kabul edilmelidir. Herhangi bir organik hastalık saptanamamışsa isteksizliğin nedeni psikolojiktir. Bu durumda çiftlerin birlikte psikolojik yardım alması gerekmektedir:
- Cinsel Terapi
- Aile Terapisi,
- Bedensel egzersizler,
- Cinsel egzersizler,
- Cinsel hayatta kısa ayrılıklardan sonra bir araya gelme, eğitim amaçlı erotik videolar seyretme, kıyafet değişikliği, tavırlardaki bir değişiklik, mekan değişikliği gibi küçük değişiklikler ve fanteziler yapılması vb. cinsel yaşama yeniliklerin kazandırılması,
- İlaç tedavisi: Testosteron hormonu, sildenafil, antidepresan ilaçlar, bitkisel afrodizyaklar kullanılabilir.
Silivri kadın doğum merkezimizde kadında cinsel isteksizlik tedavisi yapılmaktadır.