Rahim Filmi – HSG – Histerosalpingografi Nedir?
Rahim filmi – HSG filmi çocuk sahibi olamayan bireylerde kadının tüplerinin tıkalı olup olmadığının anlaşılması, rahim içinde yapışıklık, düzensizlik, perde (septum), polip, miyom gibi patolojilerin tespit edilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir.
Rahim filmi nasıl yapılır?
Rahim filmi anestezi altında ya da anestezi olmadan yapılabilecek bir işlemdir. Hasta röntgen biriminde masaya alınır. Muayene olurken kullandığımız spekulum vajinaya yerleştirilir ve rahim ağzı (serviks) görülür hale getirilir ve rahim ağzından içeriye rubin kanül ile röntgen filminde görülebilen sıvı bir radyoopak madde verilir. Bu madde verildikten sonra ardışık film çekimleri yapılır. İşlem bundan ibarettir. Radyoopak maddenin verilişi sırasında hafif orta derecede bir kasık ağrısı olması normaldir. Bunu en aza indirmek için işlemden 1 saat önce ağrı kesiciler kullanılabilir. Hastanın ağrı toleransı iyi değilse ya da tıbbi işlemlerden korkuyorsa sedasyon uygulanabilir. Hasta işlemden sonra hastaneden ayrılabilir, normal hayatına dönebilir.
Rahim filmi çekilirken verilen opak madde, tüplerdeki sümüksü tıkaçların açılmasına sebep olabileceğinden film çekimi sonrası 2-3 ay tedaviye ara verilebilir. Rahim filmi sonrası kendiliğinden gebelik elde edilebilir.