TÜP LİGASYONU – KORDON BAĞLAMA
Tüp Ligasyonu Nedir?
Ligasyon bağlamak – düğümlemek demektir. Tüp ligasyonu yumurtanın ve embriyonun rahime taşınması için gerekli olan tüplerin cerrahi bir işlem ile bloke edilmesidir.
Korunma amaçlı yapılacaksa hasta ve eşi bu konuyu iyi düşünmeli, yaptırdıktan sonra vazgeçmeleri halinde geri dönüşün zor olduğunu her iki taraf da bilmelidir. İki şekilde yapılır
- Minilaparotomi ile tüp ligasyonu
- Laparoskopi ile tüp ligasyonu
Minilaparotomi ile Tüp Ligasyonu
Hastaya genel ya da spinal anestezi uygulanır. Mini pfannenstiel insizyon ile batına girilir (Sezeryan kesisinin yarısı kadar), her iki tüp kesilir, bağlanır ve koter ile yakılır. Bu sayede tüpten geçiş engellenir ve gebelik ihtimali ortadan kaldırılır. Hasta bir gece hastanede yatırılır ve ardından taburcu edilir. Evde hemen banyo yapılabilir. Taburcu edildikten 1 hafta sonra kontrole çağırılır. Dikiş alma yoktur çünkü cilt estetik olarak gizli dikişlerle kapatılır.
Laparoskopik Tüp Ligasyonu
Hastaya genel anestezi uygulanır. Göbek deliği hizasından 1 cmlik kesiden kamera ile batına girilir, batın alt kadrandan iki taraflı aplikatör girişi yapılır ve tüp ligasyonu işlemi kapalı olarak yapılır. Hasta 1 gece hastanede yatar. Ertesi gün taburcu edilir. Evde banyo yapılabilir. Dikiş aldırma işlemi yoktur. Kesiler gizli dikişlerle estetik olrark kapatılır. 1 hafta sonra hasta kontrole çağırılır.
Laparoskopik Salpingotomi
Bu işlem tüp bebek tedavisi gören hastalarda eğer tüplerin içerisinde sıvı birikimi varsa (hidrosalpinks, piyosalpinks) bu sıvının rahim içine akıp embriyo transferi başarısını düşürmemesi için her iki tüpün rahim ile ilişkisi kesilmelidir. Bu işlem laparoskopik olarak yapılır. Hasta 1 gece hastanede kalır ve ertesi gün taburcu edilir.